כאבים באמה וביד אצל עובדי מחשב

זהו סימפטום נפוץ למדי. אני מעריך שכ-1-2% מהחולים שאני רואה במרפאה האורתופדית הכללית שלי באים בתלונה של כאבים באמה. רובם צעירים בגיל העבודה וכמעט כולם עובדים מול מחשב. חלק מהם מדווחים על ספזם (עווית) ביד או תחושה שהאצבעות נתפשות לעיתים.

כיצד מאבחנים?
האבחנה המבדלת (ומה זה לא בדרך כלל) הראשונית של כאב באמה היא דלקת גידים מישרים שהיא נדירה יחסית מניסיוני או "מרפק טניס" שעל פי רוב קל לאבחן. גם סינדרום התעלה הקרפלית בא בחשבון אך אז התלונות יהיו יותר על רדימות באצבעות. אם זאת הבעיה, בדיקת EMG תראה לרוב שיש ירידה במהירות ההולכה בעצב המדיאני. אבחנות נוספות שבאות בחשבון במקרה של כאב באמה הן בעיה בעמוד שידרה צווארי ובעיה במקלעת העצבים הברכיאלית (THORACIC OUTLET COMPRESSION SYNDROME). בדרך כלל ניתן לשלול קיום בעיות אלו בבדיקה פיזיקלית טובה.
לאחר שכל הבעיות האלו נשללו , עדיין קיימים מיקרים רבים של "כאב באמה" שנותר לא מוסבר.

מניסיוני, בבדיקה של הצעירים האלו עם הכאב באמה, רבים חשים רגישות לא מוגדרת מעל מסת השרירים המישרים של האמה (הצד הגבי שלה מהמרפק עד השליש המקורב). לחלקם יש רגישות על העצב הרדיאלי בspiral groove מעל לזרוע הצדדית במרכזה. לא נמצא חסר נוירולוגי בבדיקה. הרבה פעמים הרגישות נודדת ובביקורים חוזרים היא כל פעם במקום קצת שונה, דבר שיוצר תסכול אצל הרופא (אצלי במקרה זה) ונטייה כמעט לא ניתנת לכיבוש לחשוד בחולה שהוא "מגזים". בהתחלה הרביתי לשלחם לבדיקות: צילומים, EMG מיפוי עצם. בכל המקרים שאני זוכר הבדיקות היו תקינות. טיפול בנוגדי דלקת לא הועיל לרובם ואף לא סד למנוחה לשורש היד. חלקם דיווחו לי שהתופעה חלפה בזמן שהיו בחופש מעבודתם לשבוע שבועיים.

אם כן מה הם הכאבים ה"חמקמקים" האלו באמה?
תחושתי היא שהכאב נובע מגירוי של העצב הרדיאלי העובר בין השרירים המישרים של האמה ושורש היד. יתכן שטונוס מוגבר של השרירים המישרים באמה קשור לזה. לא נראה לי שזה ממש לכידה של העצב בין שרירים מפותחים יתר על המידה. קיימת תופעה דומה בשם WRITER SPASM (עווית סופרים) שאיפינה בעבר אנשים שכותבים הרבה. סיבת התופעה לא ברורה אך היא נחשבת כסוג של "אי איזון עצבי" בשרירי האמה. התופעה הזאת (עווית סופרים) נחשבת לבעיה נוירולוגית, ככזאת הטיפול בה (שאינו מוצלח ביותר) הוא בתרופות המשפיעות על מערכת העצבים וחלק מהטיפולים שהוצעו לה הם ניתוחי מוח (דחילאק..).
יש רופאים המאמינים שתסמונת לכידה של העצב הרדיאלי באמה (RADIAL TUNNEL SYNDROME) נפוצה מאד אך לא מאובחנת ככזאת. (בהקשר זה: סינדרום התעלה הקרפלית שלכל הדעות היום נפוץ ביותר, היה רק השערה ביזארית בתחילת המאה).

כיצד מטפלים?
הטיפול בתסמונת הלכידה הזאת (RADIAL TUNNEL SYNDROME) הוא בעיקרו: הימנעות מהפעולה הגורמת לו. זה בעיתי, כי קשה לאמור לאיש צעיר, אשר פרנסתו על כך, לא לעבוד מול מחשב כמה חודשים, מה גם שעדיין ישנו ויכוח בקהילה המדעית רפואית אם הכאב אכן קשור לעבודה מול מחשב (REPITITIVE STRAI/OVERUSE SYNDROME). אזכיר כי לתסמונת זאת יש גם טיפול ניתוחי אך מדובר בניתוח המותיר צלקת של 10 ס"מ בגב האמה וסיכוי הצלחתו הוא כ50%. איני ממליץ על טיפול זה לכאבי אמה שתוארו אלא אם כלו כל הקיצין.

מה אומרת הספרות המקצועית לגבי כאבי אמה בעובדי מחשב?
מסתבר לפי מחקר גדול מדנמרק ב2005, ששכיחות (PREVALENCE) של כאב באמה או זרוע אצל עובדי מחשב היא כ10% לשנה.
ישנם מאמרים שהראו שלמקלדת השפעה על כאבים אלו וכדאי לנסות לעבור למקלדת שבה יש שיפועים שונים (מקלדת ארגונומית). המקלדת השטוחה של LAPTOP היא הגרועה ביותר. מאמרים אחרים הראו שמשענת רחבה לאמה (ARM BOARD) עוזרת לכאבי גף עליון ואמה. מצד שני מחקר מדנמרק הראה שרק שליש מעובדי מחשב שסבלו כאב באמה החלימו לאחר שעברו למקלדות ארגונומיות. לנחמתנו רק במיעוטם זה היה ממש חמור. אגב זה היה יותר נפוץ אצל נשים ואצל טיפוסים שאפתנים (TYPE A PERSONALITY). מאמר נוסף הראה ששימוש בעכבר משך יותר מ-30 שעות בשבוע או במקלדת יותר מ-15 שעות בשבוע ומין נשי (שוב) מנבאים יתר-סיכון לכאב באמה הקשור לעבודת מחשב. כרבע מהסובלים צפויים לשיפור משמעותי וחצי מהם לשיפור קל במהלך שנה מתחילת הכאב. ל15% לא היה שיפור גם בחלוף שנה.

לסיכום
כאבים באמה וביד נפוצים למדי אצל אוכלוסיית עובדי המחשב. מקורם לא ברור. לדעתי הכאבים הם ממקור העצב הרדיאלי באמה. הם קשורים לעבודה ממושכת של הקלדה או שימוש בעכבר מול מחשב. אין להם פיתרון ברור אחד או לפחות כזה שידוע לי. זה קשה לטיפול אך לא מסוכן או מתקדם. צפוי בסבירות של 80-90% שזה ישתפר או יחלוף במהלך שנה. האבולוציה כנראה לא הועידה אותנו לעבוד מול מחשב 8 שעות ביום ולהקליד. נחמתנו היא שאם נחכה מיליון שנים אולי זה יחלוף. אני מניח שאז גם נחזור לאבנים ואלות והכל יהיה פשוט יותר.

לגירסת הדפסה (פורמט word)


מרפאה ראשית: רח' בן גוריון 22, הרצליה.
לקביעת תורים: 09-7440580   clinic@handsurgeon.co.il
דף הבית I תנאי שימוש I צרו קשר
ד"ר אבשלום כרמל 2006 © כל הזכויות שמורות
ePlace עיצוב אתרים