הקדמה: סיכויים וסיבוכים
• כאשר הבעיה אינה בגלל טראומה (שבר חתך וכו'), הרי שלפני שמחליטים על טיפול ניתוחי כדאי למצות את אפשרויות הטיפול הלא ניתוחי. בחלק לא קטן מהמקרים הבעיה תיפתר כך ויחסך ממך הצורך בניתוח. בעיות בידיים אינן בעיות מסכנות חיים אלא רק פוגעות באיכות החיים (חוץ ממקרים נדירים של גידולים ממאירים). למרות הנאמר, ישנם מצבים שטיפול לא ניתוחי אינו יעיל והרופא אמור לדעת וליידעך במקרים אלו.
• כל ניתוח ,אפילו הפשוט ביותר יכול להסתיים בתוצאה לא צפויה שתגרום לאכזבה של החולה והמנתח. זה לא נפוץ אך גם לא נדיר וזה תלוי בסוג הניתוח ומורכבותו וכמובן בניסיון המנתח והכשרתו. ישנם גם דברים שאינם בשליטתנו או הבנתנו שיכולים לגרום לכישלון הניתוח. שאל(י) את המנתח בדבר סיכויי ההצלחה והסיבוכים הנלווים. אין ניתוח עם 100% הצלחה. זמן ההתאוששות מניתוחים ביד הוא יותר ארוך ממה שאת(ה) מצפה. אף בניתוחים פשוטים כמו שחרור אצבע הדק או תעלה קרפלית (CTR), צפויה התאוששות של יותר מחודש ויש להיערך לכך מבחינת עבודה, בעיקר אם זאת עבודת ידיים.
• אפילו כאשר הבעיה היא שבר או חתך בגיד או עצב הדורשים ניתוח, יש לך די זמן (בדרך כלל כמה ימים לפחות) כדי לקבל חוות דעת נוספת. לעיתים כדאי לשקול זאת. אם את(ה) סובל מבעיה דחופה מעין זאת, אמור(אמרי) זאת למזכיר(ה) של הרופא(ה) בו(ה) את(ה) מתכנן להיוועץ למען לא ייקבע לך תור מאוחר מידי. אם אתה חושב להיוועץ בי, תיקבע לך פגישה באותו יום במידה ומרפאתי פעילה.

מהו ההליך לקביעת ניתוח?
• לאחר שנבדקת במרפאה ולאחר ששוחחנו ושקלנו את האפשרויות השונות לטיפול והחלטנו שכדאי לנתח, אקבע לך תור לניתוח בבית חולים של אסותא. בניתוחים שאינם דחופים מדובר בדרך כלל בכ-3-4 שבועות לאחר מכן. אם זה מיקרה דחוף (שבר או חתך עצבים או גידים) הניתוח יתבצע במהירות האפשרית ואם הדבר לא ניתן, בגלל עומס בחדרי ניתוח, אודיעך למחרת היום בכדי שתוכל(י) לפנות מייד לעזרתו של מנתח אחר או לבי"ח ציבורי.

מה קורה ביום הניתוח?
• ביום הניתוח עלייך להגיע לבית החולים בשעה שנקבעה לך בידי, מצויד בהתחייבות מקופ"ח או חברת הביטוח. אני מבקש מהחולים להיות בצום של 6 שעות (מים אפשר לשתות גם 4 שעות לפני כן) גם אם זה בהרדמה מקומית.
• בתחילה תתקבל(י) בידי המזכירה במקום ואחרי כן תיבדק(י) בידי אח(ות) ובידי. אז תקבל(י) בגד מתאים לחדר הניתוח ותובא(י) אליו. בחדר הניתוח תושכב(י) על מיטת ניתוח עם שולחן ליד ותחובר(י) למכשירי ניטור של לחץ דם ודופק. אם הניתוח הוא בהרדמה מקומית, תקבל(י) זריקה באזור המיועד ותוך כמה דקות המקום יירדם ויאפשר ניתוח ללא כאב. בזמן הניתוח יהיה לך חוסם עורקים על הזרוע כדי לאפשר ניתוח "נקי" יותר מבחינת המנתח. זה יכול לגרום למעט אי נעימות אך כמעט כולם סובלים זאת בקלות יחסית למשך 10-20 דקות שזה הזמן הנדרש לניתוחים נפוצים ביד כמו CTR או שחרור אצבע הדק או אחרים. לעיתים, כשהניתוח אמור לארוך יותר זמן, אשתמש בהרדמה אזורית (IV BLOCK). במצב זה יוחדר לך עירוי ליד המנותחת דרכו אזריק לך לווריד תרופות שירדימו את כל היד למשך עד שעה.
• אם מדובר בהרדמה כללית, ועל כך תדע(י) טרם הניתוח, הרי שזאת מבוצעת בידי מרדים שישוחח עמך עליה לפני כן. במקרה כזה יתכן שתצטרך(י) להגיע לפני הניתוח לבדיקת מרדים.
• לאחר הניתוח היד תיחבש ואת(ה) תובא(י) להתאוששות משם תשתחרר(י) תוך פחות משעתיים לביתך, במקרה של הרדמה מקומית. אי אפשר לנהוג הביתה ועלייך לדאוג למונית או בן משפחה שיסיעך. אם הניתוח התבצע בהרדמה כללית תישאר(י) להשגחה למספר שעות או אף למשך הלילה ותטופל(י) בנוגדי כאב לפי הצורך. בשחרור תקבל(י) מכתב שחרור עם הוראות לאחר ניתוח ודו"ח ניתוח.

מה קורה לאחר הניתוח?
• ברוב ניתוחי הידיים ההוראות הן להשאיר את היד מורמת מעל גובה הלב למשך 2-3 ימים ולקרר את המקום מידי פעם כדי להקטין נפיחות. בלילה אפשר להניח את היד על כר גבוה, כמו כן כדאי להניע את אצבעות היד מספר פעמים לשעה. מומלץ לנטול נוגדי כאב (תקבל(י) הוראות ומרשם בשחרורך) יש להחליף חבישה אצל אחות קופת חולים כעבור 3-4 ימים.
• על פי רוב ארצה לראותך במרפאתי כחלוף שבוע או שבועיים מהניתוח לשם ביקורת פצע והוצאת תפרים. אך אם את(ה) רוצה להגיע לפני כן מסיבה כלשהי, תתקבל(י) כרצונך ותיבדק(י). ביקורת נוספת תהיה כחודש אחר הניתוח ואחרי כן לפי הצורך. אם הניתוח אינו שגרתי ההוראות יכולות להיות שונות. ברוב הניתוחים תינתן לך חופשת מחלה של שלושה שבועות לפחות.

לגירסת הדפסה (פורמט pdf)


מרפאה ראשית: רח' בן גוריון 22, הרצליה.
לקביעת תורים: 09-7440580   clinic@handsurgeon.co.il
דף הבית I תנאי שימוש I צרו קשר
ד"ר אבשלום כרמל 2006 © כל הזכויות שמורות
ePlace עיצוב אתרים